Maatvoering skischoenen bepalen en omrekenen

Skischoenen kopen is toch wel een ander dingetje dan gewone schoenen kopen. Ten eerste begint het al met de maat voering. Koop je je gewone dagelijkse schoenen in maat 39 of in een US maat 6, skischoenen hebben een hele eigen maatvoering. Dit zogenaamde mondopoint klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is.

Maatvoering skischoenen omrekenen

Het mondopoint is eenvoudig gezegd gewoon de lengte van de binnenschoen in centimeters. Je kunt eenvoudig zelf de binnenzool opmeten of gewoon je de lengte van je voeten van hiel tot aan je tenen terwijl je rechtop staat, maar je kunt ook in de matentabel kijken welk mondopoint bij jouw reguliere maat hoort. Skischoenen koop je niet een maat groter. Als je ze aantrekt zitten je voeten misschien tegen de voorkant aan maar de voeten worden naar achter getrokken zodra je de buckles dicht klikt.

Skischoenen maten (sluitingen en de buitenschaal)

Skischoenen kunnen één tot vier sluitingen hebben. Hoe meer sluitingen hoe fijner je ze kunt sluiten om je voeten en enkels. De buitenkant van de schoenen die de schalen genoemd worden hebben een verschillende hardheid. Hoe harder de schaal hoe meer kracht je moet zetten op de skie’s tijdens het skiën. Recreatieve en freestyle skiërs hebben meestal korte schoenen met een zachtere buitenschaal. De binnenschoen zit het fijnste als die van een technisch materiaal gemaakt is. Dikke binnen schoenen kunnen platter worden na verloop van tijd waardoor ze eigenlijk te groot worden. Dunne thermo zolen in de binnenschoen houden je voeten lekker warm en je hoeft er dan ook geen dikke sokken in te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *