Schoenmaten bergschoenen

Als je nieuwe bergschoenen gaat kopen dat is het ten eerste belangrijk waar je van plan bent te gaat lopen. De Kilimanjaro beklimmen vergt nou eenmaal een andere categorie bergschoenen dan een wandeltocht over de Nederlandse Posbank. Bergschoenen zijn verdeeld in vier verschillende categorie├źn.

Maak hieronder je keuze en bekijk de maat:
Dames
Heren
Meisjes
Jongens

* Bij Sarenza en Kleertjes kan de juiste schoenmaat bepaald worden.

Bekijk hier de maattabellen >>

  • Groot aanbod schoenen, tal van merken in verschillende maten

Bekijk HIER de maten & tabellen >>

Maatvoering van bergschoenen

De eerste categorie is aangegeven met een A. Bergschoenen in categorie A zijn geschikt voor licht heuvelachtig gebied. Deze zijn licht en soepel en bieden lichte steun om de enkels. Deze schoenen worden ook wel wandelschoenen genoemd. Categorie B draag je al bij bergachtig terrein. Deze schoenen zijn al een stuk stugger en geven veel steun bij de enkels. Met categorie C bergschoenen kun je echt de bergen trotseren.

De zool is heel stevig en het profiel is dusdanig dat het moeilijk terrein goed aan kan. Deze schoenen zijn een stuk zwaarder en steviger dan categorie A en B schoenen. De laatste categorie is echt geschikt voor het zware werk. De schoenen zijn zo zwaar en stug dat je er de moeilijkste bergen en gletsjers mee kunt beklimmen. Gewoon lopen met deze bergschoenen lukt niet of nauwelijks.

Maten van bergschoenen berekenen

Is het duidelijk welke categorie schoenen je nodig hebt dan kun je de maat gaan bepalen. Koop ze niet te klein. Je kunt beter een maat groter kopen dan de maat die je gewoonlijk hebt. Je voeten worden tijdens lange tochten namelijk iets groter. Houd ook rekening met de dikte van de sokken. Draag je hele dikke sokken dan moet je misschien anderhalve maat groter kiezen. Let er ook op dat je de veters dusdanig kunt aantrekken dat je voeten en enkels er strak genoeg inzitten. Niet te strak strikken, anders kunnen je voeten gaan knellen en niet genoeg bloed krijgen. Dit kan tot serieuze problemen zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *